Το Αίγιο, πρωτεύουσα του Δήμου Αιγιαλείας, είναι μια πόλη ιστορική και σύγχρονη, γεμάτη μνήμες και αναμνήσεις της κοσμοπολίτικης ιστορίας της. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό στο νομαρχιακό διαμέρισμα της Αχαΐας αποτελεί μια πόλη με εμπορικό χαρακτήρα αν και η οικονομική της βάση  στηρίζεται κυρίως στην αγροτική παραγωγή.
Η ιστορία αυτού του τόπου έχει συνδεθεί όσο καμία άλλη πόλη με ένα αγροτικό προϊόν όσο το Αίγιο με τη σταφίδα. Για αιώνες η οικονομική και πολιτική ζωή της πόλης ακολουθούσε τους ρυθμούς του εμπορίου της σταφίδας. Οι μεγάλοι σταφιδέμποροι της εποχής είναι αυτοί που διαμόρφωσαν την ταυτότητα που έχει το Αίγιο σήμερα.
Αρχιτεκτονικά το Αίγιο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Νεοκλασικά και αρχοντικά, αρχιτεκτονικά κοσμήματα δεσπόζουν σχεδόν σε κάθε δρόμο της πόλης. Το αρχοντικό των Παναγιωτόπουλων, το αρχοντικό του Γ.Σ Μεσσηνέζη, το κτήριο του Γάτειου κληροδοτήματος, το αρχοντικό του Αριστείδη Γεωργίου, σήμερα στεγάζει το Δημαρχείο - και οι παλιές σταφιδαποθήκες στην παραλία, όπου σήμερα στεγάζονται επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής. Όλα εξαιρετικά δείγματα αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα που συνδυάζονται άριστα με τα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής.
Η ιστορία της πόλη μετρά περίπου 4.000 χρόνια και οι «αποδείξεις» βρίσκονται διάσπαρτες γύρω από την πόλη, μάρτυρες της αρχαιότητας και της μακράς ιστορίας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου, που κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από μεγάλο Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ, στεγάζει έργα πραγματικά μεγάλης αξίας. Για να ανακαλύψετε την ιστορία του Αιγίου πρέπει να περπατήσετε στους δρόμους του, να εξερευνήσετε τον φυσικό πλούτο και να δοκιμάσετε τα προϊόντα της περιοχής. Κάθε δρόμο έχει τη δική του ιστορία.

Αρχαία Αιγείρα
Στα όρια των Νομών Αχαΐας και Κορινθίας, πλησίον του χωριού Αιγές της Δημοτικής Ενότητας Αιγείρας, βρίσκεται η ακρόπολη της μυκηναϊκής πόλης, που λεγόταν Υπερησία ή Υπερησίη, οι κάτοικοι της οποίας έλαβαν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο.
Επίσης, εκεί κοντά βρίσκονται τα ερείπια της κλασικής - ελληνιστικής - ρωμαϊκής Αιγείρας, της οποίας σπουδαιότερα μνημεία είναι το Θέατρο, δυο Ναοί και το Γυμνάσιο. Σχετικά πρόσφατα στην περιοχή του τοπικού διαμερίσματος Οάσεως βρέθηκε οικισμός του 3ου π.Χ. αιώνα.

Αρχαία Κερύνεια
Πλησίον του χωριού Μαμουσιά της Δημοτικής Ενότητας Διακοπτού, στη δεξιά όχθη του ποταμού Κερυνίτη, υπάρχουν τα λείψανα της πανάρχαιας πόλης Κερύνεια, που για μερικούς ερευνητές, υπήρξε η ακρόπολη της ιωνικής πόλης Ελίκη. Εκτός από τα τείχη της πόλης, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και το ελληνιστικό ηρώο, του οποίου η ανασκαφή ολοκληρώθηκε σχετικά πρόσφατα.

Αρχαία Ελίκη
Τα ίχνη της αρχαίας πόλης έχουν χαθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η αρχαία Ελίκη καταστράφηκε στη διάρκεια ενός τρομακτικού σεισμού στη διάρκεια του 373 π.Χ. και βυθίστηκε στη θάλασσα. Οι θρύλοι γύρω από τα απομεινάρια της αρχαίας Ελίκης θα σας μαγέψουν. Κάποιοι ψαράδες μάλιστα ισχυρίζονταν ότι όταν τα νερά ήταν ήσυχα, έβλεπαν στο βυθό τα ερείπια της πόλης.
Αρχαιολόγοι και ερευνητές έχουν κατά καιρούς μάταια αναζητήσει λύση στα νερά στο μήκος της παραλίας από Τρυπιά έως Νικολαίικα, ενώ οι έρευνες για την αρχαία Ελίκη, τώρα συνεχίζονται στην ξηρά.

Αρχαιότητες Αιγίου
Θαλαμοειδείς τάφοι της Μυκηναϊκής Περιόδου σώζονται και βρίσκονται στη θέση Καλλιθέα, πάνω από το Ναό Ζωοδόχου Πηγής.
Κτίσμα Κλασικής περιόδου: Τμήμα Δημοσίου Κτιρίου του 4ου π.Χ. αιώνα σώζεται στη διασταύρωση των οδών Σολωμού και Ρούβαλη.