Το Αρχοντικό της Παλαιολογίνας είναι ένα από τα ιστορικά κτίρια της πόλη των Καλαβρύτων. Βυζαντινού ρυθμού και πετρόκτιστο, η κατασκευή του ανάγεται στα χρόνια που τα Καλάβρυτα ανακτήθηκαν από τους Βυζαντινούς στρατηγούς των Παλαιολόγων του Μυστρά, αποτελούσε μέρος ενός τόπου περιτριγυρισμένου από ψηλά τείχη. Οι πηγές αναφέρουν ότι πιθανώς κτίστηκε από το Θωμά Παλαιολόγο, όταν καταστράφηκε το περίφημο φράγκικο φρούριο του Geoffroy de Tournay και το έτος 1440 πέρασε στον αδελφό του Κωνσταντίνο, επί του οποίου τα Καλάβρυτα είχαν εξελιχθεί σε σπουδαίο πνευματικό κέντρο.
Την ίδια εποχή ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος πιθανώς δώρισε το Παλάτι στην πριγκίπισσα Αικατερίνη Παλαιολόγου, κόρη ευγενών από τη Χαλανδρίτσα και συγγενή της αυτοκρατορικής οικογένειας, η οποία αναφέρεται ότι τα Καλάβρυτα καταλήφθηκαν από τους Τούρκους (1460) προτίμησε την αυτοκτονία από την αιχμαλωσία. Στη συνέχεια το κτίσμα έγινε κατοικία του Τούρκου μπέη και του Βοεβόδα διοικητή.
Παρά τις δραματικές περιπέτειες του έθνους, το θρυλικό «Αρχοντικό της Παλαιολογίνας» διασώθηκε με λίγες μεταλλαγές. Εδώ φιλοξενήθηκαν, μετά τη Σφαγή των Καλαβρύτων, περίπου 40 οικογένειες, ενώ αναδείχθηκε σε σημείο στέγασης όσων προσέρχονταν για να βοηθήσουν τους Καλαβρυτινούς στις δύσκολες στιγμές τους.
Ο τελευταίος ιδιοκτήτης του, Βασίλειος Τσαπάρας, παραχώρησε το κτίριο στο Δήμο, ο οποίος φρόντισε για την αποκατάσταση του. Πρόκειται για τριώροφο κτίριο, διαθέτει καταχύστρα, πολεμίστρες και μικρά τοξωτά ανοίγματα στα πλάγια πυργοειδή τμήματα του. Στους κύριους χώρους διατηρούνται τζάκια με καθαρά τουρκική μορφολογία. Το έργο ολοκληρώθηκε υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Αναστύλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και χρηματοδοτήθηκε από το Π.Ε.Π. Δυτικής Ελλάδος με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σήμερα το Αρχοντικό της Παλαιολογίνας είναι ένας πολυχώρος δραστηριοτήτων για συνέδρια, ημερίδες, συναντήσεις, διαλέξεις, προβολές και φιλοξενία μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων με ιστορικό και λαογραφικό χαρακτήρα. Ενώ από το καλοκαίρι του 2003 φιλοξενεί κατά καιρούς εκθέσεις ζωγραφικής, συνέδρια, ημερίδες κ.λπ. ενώ από το Νοέμβριο του 2006 στεγάζει τα γραφεία της Πολιτιστικής Επιχείρησης του Δήμου Καλαβρύτων.