Το Γαλαξίδι είναι κτισμένο πάνω σε μικρές χερσονήσους, περιτριγυρισμένο από θάλασσα και διαφόρων ειδών παραλίες. Πρωτοκατοικημένο από τους Εσπερίους Λοκρούς (8ος αι. π.Χ.), αποτελεί την ιστορική συνέχεια του αρχαίου Χάλειου. Ναυτικός και εμπορικός κόμβος από τότε, αν και η σημασία του παραγκωνίστηκε με την διάνοιξη της Διώρυγας.
Η πρώτη ακμή της ναυτιλίας εντοπίζεται τον 12ο αι. μ.Χ. ενώ η δεύτερη και πιο σημαντική ξεκινά στα 1720. Tο 1803 ο γαλαξειδιώτικος στόλος αριθμούσε 50 πλοία και κορυφώνεται την περίοδο 1829-1912. Μάλιστα το 1860 τα γαλαξειδιώτικα πλοία έφτασαν τα 300. Η ναυτική δύναμη του Γαλαξειδίου υπήρξε αισθητή παντού στον κόσμο και ιδιαίτερα κρίσιμος ήταν ο ρόλος του στην Επανάσταση του 1821 στη Ρούμελη, στη διάρκεια της οποίας καταστράφηκε τρεις φορές με τελευταία αυτή το 1825.
Το σημερινό Γαλαξείδι σαγηνεύει με την καλοδιατηρημένη παραδοσιακή αρχιτεκτονική και αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης. Στο Γαλαξείδι βρίσκουμε Ναυτικό Ιστορικό Μουσείο, ένα από τα καλύτερα στο είδος του, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων πλούσιες και κορυφαίες φιλοτελικές και εικαστικές συλλογές. Ενώ στο πάρκο της πόλης θα δείτε δύο ακόμα μνημεία της αρχαιότητας: τον Τάφο του Λοκρού και ερείπια από το αρχαίο τείχος.


Πηγή:
www.dimosdelfon.gr
www.visitdelphi.gr