Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και γνωστά για την ομορφιά τους σημεία της Κάτω Αχαΐας είναι το δάσος Στροφυλιάς, με την παραλία της Καλογριάς δίπλα του, αλλά και την περιοχή λιμνοθάλασσας Κοτυχίου. Όλα μαζί συνθέτουν ένα μαγευτικό παράκτιο μωσαϊκό βιότοπων. Ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον ∙ ένα εθνικό πάρκο 22.000 στρεμμάτων που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ramsar και το Δίκτυο Natura.
Το μέρος αξίζει την επίσκεψη σας για τη φυσική του ομορφιά, καθώς πρόκειται για ένα από τα λίγα δάση που βρίσκονται τόσο κοντά στη θάλασσα. Στην ουσία πρόκειται για μία λωρίδα γλυκού νερού που δίνει ζωή στο δάσος, που παρεμβάλλεται ανάμεσα σ’ αυτό και τη θάλασσα. Στη μία άκρη βρίσκονται τα Μαύρα Βουνά, τα οποία λόγω του ασβεστολιθικού πετρώματος φιλτράρουν το γλυκό νερό και η λίμνη Πρόκοπος, ενώ από την άλλη μεριά συναντά κανείς τη λιμνοθάλασσα Κοτύχι και το έλος Λάμια. Η πρόσβαση είναι απλή, από Πάτρα με κατεύθυνση προς Κυλλήνη, στρίβουμε με κατεύθυνση προς Άραξο και κατόπιν Στροφυλιά και παραλία Καλογριάς - η απόσταση είναι περίπου 45 χιλιόμετρα από το κέντρο της Πάτρας. Όσο για τις εικόνες, αποζημιώνουν τον επισκέπτη.
Ένας δυτικός άνεμος, ο μαΐστρος, είναι υπεύθυνος για το θαύμα του τοπίου της Στροφυλιάς. Δημιουργεί κυματοειδής αμμόλοφους σε όλο το μήκος και πλάτος της παραλίας. Η περιοχή είναι φυσικό ιχθυοτροφείο με λαβράκια, κέφαλους και χέλια, ενώ το σύμπλεγμα της Στροφυλιάς, της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου και της λίμνης του Πρόκοπου συμπληρώνει η λιμνοθάλασσα του Πάπα. Το όνομα «Πάπας» δεν της δόθηκε τυχαία, καθώς λέγεται ότι επί Ενετοκρατίας το Βατικανό τροφοδοτούνταν από εδώ με λαχταριστές τσιπούρες.
Αφού περάσουμε μέσα από το δάσος, συνεχίζουμε προς παραλία Καλογριάς. Ενδιάμεσα, ανάλογα την εποχή, βλέπουμε τη λίμνη της Στροφυλιάς. Φτάνοντας στην παραλία Καλογριάς, ένα κανάλι διοχετεύει το νερό στη θάλασσα. Η παραλία είναι αμμώδης και αρκετά ρηχή. Είναι οργανωμένη σε ένα κομμάτι της, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και ξενοδοχείο. Αφού απολαύσετε τις βουτιές σας και το ηλιοβασίλεμα, μην παραλείψετε να κάνετε το πέρασμά σας από το δάσος. Ένα υπέροχο μείγμα πεύκων, κουκουναριάς, θάμνων και μιας οργιάζουσας πανίδας που περιλαμβάνει θαλάσσιες και στεριανές χελώνες, αλεπούδες, σκαντζόχοιρους, κουνάβια, βίδρες αλλά και πουλιά όπως κουκουβάγιες, νερόκοτες, φαλαρίδες, αλκυόνες και άλλα πολλά αποτελούν τους «κατοίκους» του δάσους της Στροφυλιάς.
Όσοι αγαπούν την παρατήρηση πουλιών θα απολαύσουν την επίσκεψη τους στο Κοτύχι, καθώς είναι σημαντικός τόπος ξεκούρασης για πολλά αποδημητικά πουλιά. Βρίσκεται ακριβώς επάνω στο δυτικό διάδρομο της αποδημίας των πουλιών. Εδώ μπορείτε να συναντήσετε Ερωδιούς, Χαλκόκοτες, Χελιδόνια, Τσαλαπετεινούς, Γεράκια, Τρυγόνια, Γλαρόνια κ.ά.