Το Μοναστηράκι είναι κτισμένο στην πλαγιά και φθάνει μέχρι τη θάλασσα, όπου ο ομώνυμος όρμος του Κορινθιακού. Με Βασιλικό Διάταγμα του 1907 ιδρύθηκε η «νέα κώμη υπό το όνομα Μοναστηράκιον». Η πλειονότητα των πρώτων κατοίκων προέρχεται από το χωριό Κλημάκια, έδρα του Δήμου Οινεώνος ως το 1890. Ένα γραφικό και πανέμορφο παραλιακό χωριό, έχει χαρακτηριστεί με Βασιλικό Διάταγμα και Υπουργική Απόφαση ως τόπος τουριστικός και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Χτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από την θάλασσα και θυμίζει έντονα νησί. Στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα ο επιβλητικός ενοριακός ναός του Ευαγγελιστού Μάρκου με το ιδιαίτερο γλυπτό τέμπλο του, υπήρχε κατά την παράδοση μικρό μοναστήρι (μοναστηράκι), που έδωσε το όνομα στην περιοχή.
Στα δυτικά ο όρμος του Μοναστηρακίου προστατεύεται από μια στενή βραχώδη λουρίδα, η οποία καταλήγει στο ακρωτήρι «Κόκκινος» (ή Κοκκινόβραχος). Το πέτρωμα του είναι ασβεστόλιθος μικροκρυσταλλικός, εναλλασσόμενο με αργιλικούς σχιστόλιθους χρώματος υποπράσινους έως ερυθρού και ραδιολουρίτες, χαρίζοντας το ιδιαίτερο χρώμα, από το οποίο προήλθε και το όνομα. Δίπλα στο ακρωτήριο τοποθετείται η αρχαία πόλη Ερυθρές. Φαίνεται ότι οι Ερυθρές βυθίστηκαν στη θάλασσα, ίσως από δυνατό σεισμό. Η διατήρηση του ονόματος στα χρόνια έστω και στην λαϊκή έκφρασή του «κόκκινο» είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Σύμφωνα με τον Λατίνο ιστορικό Τίτο Λίβιο, ο Φίλιππος Ε’, ο βασιλιάς της Μακεδονίας, στα 208 π.Χ. πέρασε με τα πλοία του στις Ερυθρές των Αιτωλών που είναι κοντά στο Ευπάλιο. Εκείνη λοιπόν την εποχή οι Λοκρικές Ερυθρές ανήκουν στην Αιτωλική Συμπολιτεία. Το χωριό γνώρισε μεγάλη ακμή στην δεκαετία του 1930 οπότε και ήταν το κέντρο του διαμετακομιστικού εμπορίου ολόκληρης της Δωρίδας και της ορεινής Ναυπακτίας και είχε καθημερινά ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Πάτρα και το Ψαθόπυργο.
Το σύγχρονο Μοναστηράκι είναι ένας πανέμορφος οικισμός. Το μικρό και γραφικό λιμανάκι, τα όμορφα σπίτια, το παραθάλασσο, η μικρή λιμνούλα δίπλα στη θάλασσα ανατολικά του Κοκκινόβραχο, οι ορμίσκοι με τις δαντελένιες ακρογιαλιές, η λιλιπούτεια λιμνούλα συνθέτουν ένα θαυμάσιο θέρετρο για ξεκούραση και απόλαυση φύσης.

Πηγή: www.dorida.gr