Στο δυτικό βραχίονα του αρχαίου λιμανιού του Λεχαίου σώζονται τα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής μεγάλων διαστάσεων, αφιερωμένη στον μάρτυρα Λεωνίδη και τις 7 γυναίκες που μαρτύρησαν μαζί του, η «Βασιλική του Λεχαίου», όπως είναι γνωστή στην περιοχή.
Η θεμελίωση του κυρίως ναού έγινε στα μέσα του 5ου αιώνα μ.Χ. και ολοκληρώθηκε επί Ιουστίνου Α' (518-527 μ.Χ.). Δυστυχώς η αίγλη του μνημείου δεν κράτησε πολύ, αφού το 551/552 μ.Χ. καταστράφηκε ολοσχερώς από πολύ ισχυρό σεισμό.
Η βασιλική του Λεωνίδη είναι τρίκλιτη με διαστάσεις 91 × 27μ. Το κτήριο αποτελεί από πενταμερές κλίτος, δύο γωνιαία διαμερίσματα, ημικυκλική αψίδα, νάρθηκα πενταμερή και δύο αίθρια. Εξωτερικά οι διαστάσεις του συγκροτήματος ήταν 220 μέτρα μήκος και 59,29 μέτρα πλάτος.
Τα δύο αίθρια στην είσοδο, ένα ορθογώνιο και ένα ημικυκλικό, περιβάλλονταν από στοά. Στο ημικυκλικό αίθριο υπήρχε φιάλη με κρήνες, εδώ οι πιστοί έπρεπε να πλυθούν προτού μπουν στο ναό. Στο νάρθηκα, τον κατεξοχήν χώρο προσευχής και κατήχησης, οι πιστοί μπορούσαν να μπουν από δύο διαφορετικές εισόδους. Τρία ανοίγματα επέτρεπαν την επικοινωνία μεταξύ νάρθηκα και κυρίως ναού.
Δύο κιονοστοιχίες, κάθε μία με 23 κίονες, χώριζαν τον κυρίως ναό σε τρία κλίτη. Στο μέσο του κεντρικού κλίτους υπήρχε οκταγωνικός άμβωνας με σκάλες στην κάθε πλευρά του. Στο ιερό βήμα, το ανατολικό τμήμα του ναού, βρέθηκαν το σύνθρονο καθώς και βάθρα κληρικών, ενώ η Αγία Τράπεζα καλυπτόταν με κιβώριο.
Από το τέμπλο σώζονται τμήματα του στυλοβάτη, τα οποία εκτεινόταν σχεδόν σε όλο το πλάτος του μεσαίου κλίτους. Από το κέντρο περίπου του τέμπλου ξεκινούσε η σολεά. Πρόκειται για επιμήκη διάδρομο, τον οποίο δημιουργούσαν δύο παράλληλες σειρές μαρμάρινων στυλοβατών με πεσσίσκους. Η σολέα κατέληγε στον άμβωνα του μεσαίου κλίτους.
Στη βορειοδυτική γωνία του κτίσματος βρισκόταν το τριμερές βαπτιστήριο, ένα ανεξάρτητο συγκρότημα με προαύλιο οίκημα, αποδυτήριο και οκτάγωνο φωτιστήριο με δύο χτιστές κολυμβήθρες, η μια αβαθής για μεγάλους, όπου γινόταν το βάπτισμα με ραντισμό, και η άλλη βαθιά για παιδιά, όπου γινόταν βάπτισμα με εμποτισμό. Το συγκρότημα αυτό, εκτός του ότι ήταν αρχιτεκτονικά αυτόνομο από τη βασιλική ήταν και παλαιότερο της. Πιθανόν να ήταν μαυσωλείο.
Η παλαιοχριστιανική βασιλική του Λεωνίδη ήταν κτισμένη με ιδιαίτερη επιμέλεια. Χαρακτηριστικά είναι τα διακοσμητικά μυστρίσματα στους αρμούς. Η στέγη στο μεσαίο κλίτος πρέπει να ήταν δίρριχτη, στα πλαϊνά κλίτη μονόρριχτη, ενώ το κεντρικό τμήμα του Ιερού Βήματος στεγαζόταν με τετράκλινη στέγη.
Το δάπεδο ήταν στρωμένο με μαρμάρινες λευκές πλάκες, ενώ τα μαρμαροθετήματα των πλαϊνών κλιτών και οι κίονες παρουσιάζουν ποικιλία χρωμάτων (λευκό, πορφυρό, γκρι, πράσινο).
Ο γλυπτός διάκοσμος ήταν εξαιρετικής ποικιλίας και ποιότητας. Πλήθος δειγμάτων αυτού του διακόσμου βρίσκονται διάσπαρτα στο χώρο του μνημείου αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου. Κορινθιακά κιονόκρανα, ιωνικά με επίθημα, θεοδοσιανά, επιθήματα, γείσα και περιθυρώματα με πλούσια διακόσμηση. Κίονες, θωράκια, βάσεις κιόνων και πολλά ακόμα, όλα ιδιαιτέρως φροντισμένα και στολισμένα.