Στην περιοχή της Ζήριας, στη δυτική πλευρά της χαράδρας Φλαμπουρίτσα και σε υψόμετρο περίπου 1.700μ. βρίσκεται το Σπήλαιο του Ερμή. Σε τούτη την απόκρημνη σπηλιά τοποθετεί η μυθολογία τη γέννηση του θεού Ερμή αλλά και τα πρώτα κατορθώματα του. Εδώ κατέφυγαν ο Δίας και η νύμφη Μαία, κόρη του Άτλαντα και η ομορφότερη από τις Πλειάδες, για να χαρούν τον έρωτα τους κρυφά από την Ήρα. Καρπός της «σκανταλιάς» του πατέρα των θεών, ο Ερμής.
Το σπήλαιο δεν έχει αξιοποιηθεί για αυτό και πρέπει να είστε «οπλισμένοι» με εμπειρία και τουλάχιστον βασικό εξοπλισμό κατάβασης (σχοινί, κατάλληλο ρουχισμό, φακό), κυρίως για να φτάσετε στο μεγάλο θάλαμο όπου ο διάκοσμος είναι εξαιρετικά πλούσιος.
Στα έγκατα του σπηλαίου λοιπόν κατά τη μυθολογία γεννήθηκε ο Ερμής, γιός του Δία και της Μαίας. Η μυθική εξιστόρηση πιθανόν να εξηγεί ότι λειτουργούσε σαν χώρος λατρείας κατά τους ιστορικούς χρόνους. Η μορφολογία του καθιστά προβληματική την αρχαιολογική έρευνα, όμως ο μικρός αριθμός αρχαίων αντικειμένων ενισχύουν αυτή την άποψη, καθώς ανάλογα ευρήματα συναντάμε και σε άλλους λατρευτικούς χώρους της Κορινθίας.
Πρόκειται για καθοδικό σπήλαιο ηλικίας εκατομμυρίων ετών, μήκους περίπου 100 μ. και βάθους 70 μ, για την κατάβαση του οποίου χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός. Έχει έκταση περίπου 1.200 τ.μ. και περιλαμβάνει αλλεπάλληλους θαλάμους, συνολικά 8, με πλούσιο διάκοσμο από ογκώδη συγκροτήματα σταλακτικών-σταλαγμιτών. Όλα συναινούν στη μεγάλη ηλικία του. Σημαντική είναι η παρουσία νυχτερίδων στο εσωτερικό του, μεταξύ των οποίων και είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.
Εδώ φύτρωνε και το Μώλη, το μυθικό χόρτο με τις μαγικές ιδιότητες που έδωσε ο Ερμής στον Οδυσσέα για να προστατευθεί από τα μάγια της Κίρκης. Αν θελήσετε να επισκεφτείτε το σπηλαίο πρέπει απαραιτήτως να έχετε μαζί σας βασικό εξοπλισμό (σχοινί, φακό και κατάλληλη ενδυμασία).