Τόπος Θυσίας Καλαβρύτων
Στο δρόμο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, λίγο πριν φτάσετε στην πόλη, θα συναντήσετε τον Τόπο Θυσίας των Καλαβρύτων, εκεί όπου έγινε το η Σφαγή ή Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από τους Γερμανούς, στις 13 Δεκεμβρίου 1943. Εδώ αφανίστηκε ο ανδρικός πληθυσμός των Καλαβρύτων. Επιζώντες, μονάχα 13.
Οι Γερμανοί έφτασαν στην πόλη, κλείδωσαν όλες τις γυναίκες και τα παιδιά κάτω των 14 ετών στο Δημοτικό σχολείο και διέταξαν όλους τους άντρες κατοίκους άνω των 14 ετών σε ένα χωράφι μόλις λίγο έξω από την πόλη, στο λόφο του Καπή, όπου και τους εκτέλεσαν.
Σήμερα στο σημείο δεσπόζει μεγάλος Σταυρός να θυμίζει το αποτρόπαιο έγκλημα. Στις στήλες που περιβάλλουν τον κεντρικό χώρο αναγράφονται τα ονόματα των οικογενειών των Εκτελεσθέντων, ενώ στην κατακόμβη τα μικρά καντήλια είναι ισάριθμα με τις οικογένειες τους. Παράπλευρα της κατακόμβης δεσπόζει το πέτρινο γλυπτό της πονεμένης μάνας, έμβλημα του Δήμου και σύμβολο της ανθρώπινης καρτερικότητας που φιλοτέχνησε η τότε σπουδάστρια της σχολής Καλών Τεχνών Άννα Βαφεία. Έχει συμβολικό χαρακτήρα για τις γυναίκες ηρωίδες των Καλαβρύτων (τη Μάνα, την αδελφή, τη γιαγιά, την κόρη) που με υπερπροσπάθεια αγωνίστηκαν να ξαναστήσουν την ολοσχερώς κατεστραμμένη πόλη. Κάθε χρόνο στις 13 Δεκεμβρίου, μετά το μνημόσυνο στον καθεδρικό ναό της πόλης καταλήγει η πένθιμη πομπή στον Τόπο Θυσίας, όπου τελείται επιμνημόσυνη δέηση.
Η απόσταση από το κέντρο της πόλης είναι περίπου 500 μ. και μπορεί κανείς να φτάσει και με τα πόδια ακολουθώντας το μονοπάτι με τα σκαλοπάτια. μπορείτε να τον επισκεφτείτε όποια μέρα και ώρα θέλετε καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας. Προτιμήστε πρωινές ώρες καθώς γίνεται ξενάγηση.