Ανάμεσα στις δυτικές απολήξεις του Χελμού και του Παναχαϊκού, σε απόσταση 3 περίπου χιλιομέτρων ξεκινά το φαράγγι του Βουραϊκού, το οποίο συνεχίζεται μέχρι το Διακοπτό. Το φαράγγι ξεκινά 3 χλμ. βόρεια της Κάτω Ζαχλωρούς σε υψόμετρο 730 μέτρων και συνεχίζει παράλληλα με το ποτάμι διανύοντας απόσταση 20 χιλιομέτρων για να καταλήξει στο Διακοπτό.
Ο μύθος λέει ότι είναι δημιούργημα του Ηρακλή, ο οποίος τράβηξε μια μαχαιριά με το σπαθί του στη θέση Πόρτες κόβοντας στα δυο το βράχο που του έκλεινε το πέρασμα για να φθάσει κατ' άλλους στον Ευρυσθέα, κατ' άλλους στην αγαπημένη του Βούρα, την κόρη της Ελίκης. Από τη Βούρα πήρε το όνομά του ο Βουραϊκός, που οι αρχαίοι τον έλεγαν Ερασίνο.
Η κοιλάδα του Βουραϊκού ήταν λίμνη όπως και όλη η περιοχή γύρω από τα Καλάβρυτα. Τα νερά της αναζήτησαν διέξοδο προς τη θάλασσα και έπλασαν το μεγαλόπρεπο αυτό φαράγγι.
Ο ποταμός Βουραϊκός πηγάζει από τα βουνά των Καλαβρύτων και στο πέρασμα του δημιούργησε ένα βαθύ, μοναδικής ομορφιάς, φαράγγι. Στην πορεία το ποτάμι, δέχεται τα νερά πολλών χειμάρρων και σχηματίζονται μικρές λίμνες και πολλοί καταρράκτες. Το πλάτος του έχει συνεχείς εναλλαγές. Το στενότερο σημείο του ονομάζεται «Πόρτες» και βρίσκεται κοντά στη Ζαχλωρού.
Καταρράκτες χειμάρρων, σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, η πλούσια εναλλασσόμενη βλάστηση από πλατάνια, έλατα, ελιές και πικροδάφνες φτιάχνουν ένα πρωτόγονης ομορφιάς τοπίο, μοναδικό στην Ελλάδα.
Κατά το μήκος του φαραγγιού κινείται ο οδοντωτός σιδηρόδρομος. Το φαράγγι διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα και είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000.