Σε απόσταση 800 μέτρων από την ακτή, σε ένα χαμηλό λόφο του Παναχαϊκού βρίσκεται στο κάστρο της Πάτρας. Χτίστηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης κατά το δεύτερο μισό του 6ου μ.Χ. αιώνα. Τα τείχη του περικλείουν μια έκταση 23 στρεμμάτων και κατασκευάστηκε από το Ιουστιανό με υλικά πρωτοχριστιανικών οικοδομημάτων.
Το Κάστρο της Πάτρας πολιόρκησαν Σλάβοι, Σαρακήνοι, Βούλγαροι, Νορμανδοί, όμως κανένας δεν κατάφερε να το κατακτήσει. Όταν το 805 μ.Χ. πολιορκήθηκε από Σλάβους και Σαρακήνους οι κάτοικοι απέδωσαν τη νίκη τους ενάντια στους επιτιθέμενους σε θαύμα του πολιούχου της πόλης, Αγίου Ανδρέα.
Μέχρι το 1205, όταν έφτασαν στην περιοχή οι Φράγκοι σταυροφόροι, οι οποίοι αφού το κατέλαβαν, επέκτειναν και ενίσχυσαν τις δομές του. Σε προσθήκες και επισκευές προχώρησε και ο Κωνσταντίνος.
Οι Τούρκοι κατέλαβαν το κάστρο το 1458, το οποίο και κράτησαν σχεδόν μέχρι το 1828 οπότε και το παρέδωσαν στο Γάλλο Στρατηγό Μαιζόν. Την περίοδο 1941-1944, στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς. Η είσοδος στο κάστρο είναι ελεύθερη και μπορείτε να το επισκεφτείτε καθημερινά εκτός Δευτέρας.