Δεσφίνα έως Ευπάλιο
Γλυφάδα
Η Γλυφάδα (περιλαμβανει και το Δαφνοχώρι) είναι παραλιακός οικισμός, που πήρε το όνομα από μια πηγή γλυφού νερού μέσα σε μικρό έλος, που αποξηράθηκε και το νερό διοχετεύεται στη θάλασσα. Μία από τις ομορφότερες κοινότητες του Δήμου Δωρίδος, χτισμένη δίπλα στη θάλασσα, με πανέμορφη θέα, απέναντι από τα Τριζόνια. Οι οικισμοί Σπηλιά, Χάνια και Γλυφάδα έχουν σχεδόν ενοποιηθεί. Με τη διαμόρφωση της παραλίας τους και της μικρής μαρίνας στα Τριζόνια, έχει αυξηθεί η τουριστική κίνηση όλων των οικισμών αυτών. Το Δαφνοχώρι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 900 από το 1836 με το όνομα Μαραζά, υπάγονταν στο Δήμο Τολοφώνος και το 1912 αναγνωρίστηκαν ως Κοινότητα. Μετονομάστηκε σε Κοινότητα Ροδοδάφνης το 1928 και σε Κοινότητα Δαφνοχωρίου το 1933, περιλαμβάνοντας και τον παραλιακό οικισμό Γλυφάδας. Το ορεινό Δαφνοχώρι απορροφήθηκε σχεδόν από τη Γλυφάδα. Ενορ. ναός του χωριού είναι ο Αγ. Νικόλαος και πανηγύρι γίνεται στις 20 Ιουλίου, στον Προφ. Ηλία. Μεταξύ Γλυφάδας και Παραλίας Σεργούλας, επάνω σε λόφο, υπάρχει επιβλητική ακρόπολη σε αρκετά καλή κατάσταση. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για την αρχαία Αντίκυρα. Στην περιοχή Γλυφάδας και Δαφνοχωρίου υπάρχουν ερείπια αρχαίων τειχών, τάφοι και το φρούριο Παλαιόκαστρο.
Σκάλωμα
Το Σκάλωμα είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό του νομού Φωκίδας , λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Ναύπακτο. Μία από τις πιο φημισμένες παραλίες της περιοχής συγκεντρώνει πολύ κόσμο το καλοκαίρι, για το μπάνιο του ή απλά ένα ουζάκι δίπλα στη θάλασσα. Με κοσμοπολίτικο αέρα, αυτή η μικρή αλλά πανέμορφη παραλία αποτελεί το σημείο συνάντησης του καλοκαιριού. Το χωριό είναι χτισμένο γύρω από το μικρό κολπίσκο και έχει ελάχιστους κατοίκους το χειμώνα. Το καλοκαι΄ρι θα βρείτε πολύ κόσμο, μαγαζιά και εστιατόρια. Την πραγματική ομορφιά της παραλίας μπορείτε να απολαύσετε τα ήσυχα σαββατοκύριακα του Σεπτέμβρη, κάνοντας το μπάνιο σας ή απλά περπατώντας στο πέτρινο δρομάκι δίπλα στη θάλασσα. Από τα ομορφότερα σημεία του χωριού το πανέμορφο εκκλησάκι, χτισμένο δίπλα στο κύμα σε ένα μικρό ύψωμα, προσφέρει πανέμορφη θέα του χωριού αλλά και του Κορινθιακού κόλπου.
Σεργούλα
Η Σεργούλα βρίσκεται στη δεξιά όχθη του Σεργουλοπόταμου. Το αρχικό χωριό ήταν στη θέση Παλιοχώρι (Παλιχώρια) σε υψόμετρο 940 μέτρα. Όταν καταστράφηκε το χωριό, κατά την Τουρκοκρατία, άλλοι από τους κατοίκους μετακινήθηκαν στα Καρούτια, όπου ήταν ποιμενικές εγκαταστάσεις και άλλοι στον Αι Γιάννη, που ήταν μετόχι της Βαρνάκοβας. Λέγεται ότι η Σεργούλα καταστράφηκε στις 18 Απριλίου 1825 από Τούρκους του Κάστρου της Ναυπάκτου, όπου προεστοί ήταν ο Παπαγιώργης Πολίτης και ο γιος του Χαράλαμπος Παπαπολίτης. Στο χωριό διασώζεται το αρχοντικό του Κ. Λιδωρίκη, παλαιού πολιτικού, του οποίου η οικογένεια προέρχεται από τους Παπαπολιταίους. Ενοριακός ναός του χωριού είναι ο Άγιος Ιωάννης, ο οποίος δεσπόζει σε περίοπτη θέση. Καμάρι των κατοίκων είναι το Κεφαλάρι, το δάσος που βρίσκεται στα βόρεια του χωριού και προστατεύει τον οικισμό από τις νεροποντές. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο μύλος του Γ. Καρμανιόλα, στις πηγές Φλέβα, σε μια γραφική τοποθεσία με αιωνόβια πλατάνια. Η παραλιακή περιοχή στο κατοικήθηκε όταν οι κάτοικοιάφησαν τους ορεινούς οικισμούς αναζητώντας καλύτερη τύχη στις ακτές του Κορινθιακού. Η περιοχή παλιότερα λεγόταν Μύλοι, διότι υπήρχαν αρκετοί νερόμυλοι που αξιοποιούσαν τα πλούσια νερά της περιοχής. Ο μύλος του Παπαπολίτη με το θαυμαστό κανάλι, που στηρίζεται σε αριστοτεχνικές καμάρες και περιστοιχίζεται από πλατάνια έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο. Επίσης η περιοχή λεγόταν και Κάμπος από την μικρή πεδιάδα που διασχίζεται από το Σεργουλοπόταμο. Η παραλία είναι εκτεταμένη, η θάλασσα καθαρή, το πράσινο πλούσιο με τους πλατανιάδες και τα άλλα δένδρα, γι’ αυτό τους θερινούς μήνες είναι ελκυστικό για παραθεριστές.
Πηγή: www.dorida.gr