Παραλίες
Άγιος Νικόλαος
Ανάμεσα στον Αϊ-Γιάννη και στην Αλυκή βρίσκεται η όμορφη παραλία του Αγίου Νικολάου, που οφείλει το όνομα της στο μικρό εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, στα βόρεια της παραλίας. Ο Άγιος Νικόλαος είναι μια γραφική παραλία της Βοιωτίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Εδώ παλιότερα κατασκήνωναν Δομβραιναίοι. Τα ψάρια της περιοχής είναι νοστιμότατα και υπάρχουν πολλές τοποθεσίες για τους ερασιτέχνες ψαράδες. Στη δυτική πλευρά της παραλίας, σε μικρή απόσταση από την αμμουδιά, υπάρχει γλυφά με ιαματικά νερά. Σ’ ένα μίλι απόσταση, βρίσκεται το μικρό νησάκι Κοΰβελος, ενώ ανοιχτότερα, τα μεγάλα ερημονήσια Δίπορτο, Στρογγυλό και Φονιάς που προσφέρονται για ψάρεμα και κυνήγι.
Αλυκή
Στον κόλπο της Δομβραίνας βρίσκονται οι αρχαίες πόλεις Σίφαι ή Τίφα, Θίσβη και Χορσική. Πρόκειται για προϊστορικά λιμάνια με ενδιαφέρουσα κίνηση στα μυκηναϊκά χρόνια. Στον ανατολικό μυχό του κόλπου τής Δομβραίνας, στη σημερινή Αλυκή, βρίσκεται η αρχαία Τίφα, από όπου προερχόταν ο κυβερνήτης της Αργούς, Τίφης. Ο Τίφης του Αγνίου ήταν ο πρώτος στον κατάλογο των Αργοναυτών και αυτός που κατάφερε να σώσει το καράβι στις Συμπληγάδες Πέτρες. Στα Αργοναυτικά του Απολλώνιου μάλιστα παρουσιάζεται ο Τίφυς ικανότατος στην οδήγηση του πλοίου, βοηθούμενος από τα αστέρια και τον Ήλιο, και δεινότατος στο να προβλέπει τις καταιγίδες.
Η Τίφα/Σίφαι, όπως και η γειτονική Κρεύσις, χρησίμευε ως λιμάνι των Θεσπιών. Η παραλία της Αλυκής πήρε το σημερινό όνομα της από τις αλυκές που υπάρχουν εκεί, παράγοντας μεγάλες ποσότητες αλατιού. Σήμερα η Αλυκή είναι τόπος παραθερισμού με καταγάλανα νερά, πολύ καλό κλίμα, πανοραμική θέα και πράσινο που πλαισιώνει τον κόλπο. Οι γραφικές ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα με τους περίφημους θαλασσινούς μεζέδες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής παράδοσης τού τόπου.
Άγιος Ιωάννης
Ο Άγιος Ιωάννης είναι μικρός ορμίσκος στην περιοχή της Θίσβης. Είναι προσιτός με αυτοκινητόδρομο, απέχει από τη Θίσβη περίπου 6 χιλιόμετρα. Η περιοχή προσφέρεται για υποβρύχιο ψάρεμα. Παλιότερα ο Άγιος Ιωάννης ήταν λιμάνι με μεγάλη εμπορική κίνηση, καθώς από εδώ γινόταν μεταφορά πολλών εμπορευμάτων προς τον Πειραιά, την Πελοπόννησο και τα Επτάνησα. Υπήρχε και Τελωνείο που καταργήθηκε το 1948. Δυτικότερα από τον Άγιο Ιωάννη υπάρχει ο γραφικός ορμίσκος «Βαθύ», εξαιρετικό σημείο παραθερισμού.
Σαράντι
Το Σαράντι είναι το λιμάνι του Προδρόμου, βρίσκεται στον ομώνυμο κόλπο και διαθέτει λιμανάκι για ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής. Ο οικισμός πρωτοκατοικήθηκε από Μικρασιάτες και ανέκαθεν αποτελούσε παραθεριστική περιοχή, καθώς τα καλοκαίρια μαζεύονταν οι κάτοικοι από τα γύρω χωριά για να παραθερίσουν. Διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια, ουζερί και ψαροταβέρνες με θέα στη θάλασσα αποτελώντας ιδανικό τόπο για τα καλοκαιρινά βράδια. Το ήσυχο ψαροχώρι συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο βουνό και θάλασσα, περιστοιχισμένο από βουνά, που προσφέρονται για περιπάτους ενώ βρίσκεται δίπλα στη από θάλασσα, στα μαγευτικά νερά της οποίας δεν μπορεί να αντισταθεί κανείς.
Πηγή:
www.thiva.gr/portal